Dovezi in premieră mondială sugerează că Meditația modifica celulele supravietuitorilor de cancer

Telomeri
Fiona MacDonald
8 noiembrie 2014
Pentru prima data, oamenii de stiinta au gasit dovezi clare biologice ca meditația și suportul grupurilor ne poate influenta la nivel celular.

De multe ori ni se spune că a fi fericit, a medita și a fi atent, intelegator cu tine, poate fi benefic pentru sanatatea noastra.

Cu toții avem un prieten al unui prieten care spune ca si-a vindecat o boala terminala renuntand la  locul de muncă și începand sa se reculeaga, dar pana acum au fost foarte puține dovezi științifice care să susțină aceste afirmații.

Acum, cercetatorii din Canada au descoperit primele dovezi care sugereaza că grupuri de sprijin care  încurajeaza meditația și yoga pot modifica, de fapt, activitatea celulară a supravietuitorilor de cancer.

Studiul lor, care a fost publicat in revista „Cancer”,

(http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cncr.29063/full)

săptămâna trecută, este unul dintre primele studii care sugereaza ca o conexiune Minte – Corp, exista într-adevăr.

Echipa a constatat ca telomerii ( the telomeres ) – capace de proteine la capatul cromozomilor nostri, care determină cât de repede imbatraneste o celula, au rămas la aceeași lungime in cazul supravietuitorilor de cancer care au meditat sau au luat parte la grupurile de sprijin, pentru o perioadă de mai mult de trei luni.

Pe de altă parte, telomerii supravietuitorilor de cancer, care nu au participat la aceste grupuri, s-au scurtat in  timpul studiului de trei luni.

Oamenii de știință încă nu știu sigur dacă telomerii sunt implicati în reglarea bolii, dar nu exista dovezi care sa sugereze ca telomerii scurtati sunt asociati cu probabilitatea de supraviețuire in urma mai multor boli, inclusiv cancerul de san, precum si imbatranirii celulare.

Și telomerii mai lungi se presupune, în general,  ca ne ajuta in a ne proteja de boli.

„Știm deja că intervențiile psiho-sociale, cum ar fi Meditatia, te va ajuta sa te simti mai bine mental, dar acum, pentru prima data avem dovezi ca Meditatia poate influenta, de asemenea, aspectele cheie ale activitatii biologice „- a declarat Linda E. Carlson, o cercetatoare  psiho-socială și cercetator sef la Centrul Oncologic Tom Baker, într-un comunicat de presă.

Ea a efectuat studiul, alături de oamenii de stiinta de la Universitatea din Calgary.

„A fost surprinzător faptul că nu am putut vedea nici o diferență în lungimea telomerilor,  pe parcursul celor trei luni de studiu”, a spus Carlson.

„Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a cuantifica mai bine aceste beneficii potentiale de sanatate, dar aceasta este o descoperire interesanta, care oferă stiri incurajatoare.”

Ca parte a cercetării, 88 din supravietuitoarele de cancer mamar care au finalizat tratamentul lor în urmă cu mai mult de trei luni, au fost monitorizate.

Media de varsta a participantelor a fost de 55 ani, și pentru a fi eligibil de a participa la studiu, toate au avut de experimentat niveluri semnificative de stres emoțional.

Participantele la experiment au fost impartite in trei grupuri:

Primul grup a fost rugat să participe la opt sesiuni săptămânale, in sesiune de grup de 90 de minute care au oferit instrucțiuni privind meditatia și yoga.

Aceste participante au fost rugate sa practice meditația și yoga la domiciliu, timp de 45 de minute pe zi.

Al doilea grup s-a întâlnit timp de 90 de minute în fiecare săptămână, timp de trei luni și participantele au fost încurajate să vorbească deschis despre preocupările și sentimentele lor.

Al treilea grup de control a participat, pur și simplu, timp de șase ore la un seminar despre managementul stresului.

Înainte și după acest studiu, tuturor persoanelor participante li s-au efectuat analize de sange și li s-au facut masuratori ale lungimii telomerilor.

Persoanele din cele doua grupuri care au participat la grupurile de sprijin si-au menținut lungimea telomerilor în perioada celor trei luni  de experiment, în timp ce telomerii persoanelor din cel de-al treilea grup s-au scurtat.

Cele două grupuri care au participat la reuniunile periodice, au raportat, de asemenea, un nivel de stres mai mic si stare de spirit mai bună.

Deși acest experiment este destul de interesant, nu este încă cunoscut dacă aceste beneficii vor fi pe termen lung sau care este cauza acestui efect biologic.

Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a afla daca aceste rezultate sunt reproduse într-o serie mai mare de participanți și ceea ce înseamnă pe termen lung pentru sanatatea noastra.

Dar este un prim pas imens spre a intelege mai multe despre cum starea noastră mentală afectează sănătatea noastră.

Și este doar o parte a unui intreg studiu de cercetare acolo – un grup separat de oameni de știință italieni a publicat in „PLOS ONE” ( published in PLOS ONE), in urma cu câteva săptămâni, de asemenea, un studiu care a aratat ca antrenarea mintii (meditatie, yoga …) poate schimba structura creierului nostru.

Desigur, pentru mulți, cei care cred în meditație, această descoperire, probabil, nu este foarte interesanta (noua).

Cercetarile din anii ’80 au sugerat ca pacientii cu cancer care se alătura grupurilor de sprijin, au mai multe sanse de a supravietui.

Sursa: EurekAlert

Link original:

http://www.sciencealert.com/world-first-evidence-suggests-that-meditation-alters-cancer-survivors-cells

Traducere:

Dida Aurelia

Despre Lumină și Iubire

Fie ca din Inima voastră să erupă Iubire necondiționată, Fie ca mințile voastre să fie iluminate de Pace infinită, Fie ca trupul să vi se inunde cu Lumina Esenței voastre, Fie ca toți cei pe care-i atingeți în această viață, prin gânduri, cuvinte și fapte, să fie transformați de Radianța Prezenței voastre. * Richard Rudd *
Acest articol a fost publicat în Articole și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s